Tereprally retro

2010. június 28. - 03:41

Sziasztok! 

Mostanában, hogy nálunk a versenyek ritkasága miatt nem nagyon vannak hírek, sajnos a blog is elég ritkán frissül. Nemrégiben találtam egy érdekes videót a hazai tereprally gyerekkorából, érdemes megnézni. 

Nálunk először 1992-ben rendeztek tereprally bajnokságot, de igazából a 90-es évek második felében vált népszerűvé. Az alábbi videó 10 percben mutatja meg a szakág fejlődését, érdekességeit 98-tól 2005-ig.

Van benne minden, ismert arcok jópár évvel fiatalabban (Gál Baba István, Benyó Miklós, Liszi László, Kis Sándor, Palik Laci mint navigátor, aztán mint pilóta). Fura dolgok láthatóak versenyautó fronton is, van benne UAZ, Niva, Range Rover-ek, fura buggy-k, nem is beszélve az olyan torz járgányokról, mint az Audi Rover, audi kasztni rover alvázon és futóművel, amit jelenleg is árulnak úgy, hogy még BMW motor-váltó is van benne, mindenesetre öszvér megoldás :) Persze nem mintha a mai autók nem ugyanilyen öszvér autók lennének, pl. vegyük csak a Szalay féle csapat Opel Antarának álcázott autóit, amelyikből egyik gyárilag Chevrolet Blazer volt, de a motorja sem Opel ám, hanem egy 7 literes V8-as benzines (talán Porsche). Aztán lehet benne látni Palik Laci előző Navara versenyautóját is, ami akkor még kék színű és régebbi navarára hasonlít, ma pedig matt honvéd-zöld, és már az új navarára hasonlít, igen ma a Honvéd Dream Team autója. (persze nem szögre ugyanaz az autó, ezeket két verseny között is folyamatosan változtatgatják, csiszolgatják, 5-10 év alatt meg pláne sokat változik a technika)

A szervízpark is sokat változott azóta, a videóban ponyva az út szélén, manapság meg kamionok, ponyva, sátor, sok csapat ma már saját éttermi részleggel készül egy-egy versenyre.

Persze mi sem panaszkodhatunk, első versenyünkre egy Trabant 601-el mentünk, mostanában meg, 4 évvel késöbb egy igazi vérbeli terepjáróval versenyzünk több-kevesebb sikerrel. Ki tudja mit hoz a jövő nálunk.... 

 

Lustee 0 komment

Kommentek

Eddig még senki nem szólt hozzá.

A kommenteléshez be kell jelentkezned!